Jahapp


Plockade ur Egor V25:ans roster för att få mer askutrymme. Vägde nog uppemot 15kg sammanlagt. Pelletsbrännaren misslyckades med en start efter detta ingrepp, men startade på andra försöket. Jag ökade startdosen med 0.5dl, så nu startar den som vanligt. Rökgastempen sjönk c:a 5grader och ligger nu på 150grader med nysotad panna och pelletsförbrukningen är väl ungefär densamma. Summa summarum blev det betydligt större utrymme och lättsammare att tömma askan.




Pannrummet är numera vitmålat, tiderna då det rök in dagligen pga sur ved är förbi...  Det finns en bild längre bak i bloggen hur det såg ut i mörkgrönt.. Passade på att tvätta bort allt sot och putsa upp pannan med. Tyckte den var värd en  skönhetsbehandling efter att ha sett denna sida:  http://www.rinkabyror.se/?showart.aspx?id=1356 Pannskrället tillverkas alltså än idag, 30år senare och kostar 35.000kr! Det bara måste betyda nånting.... =)

Jobb å vinterfint



Kallstarttest?



Lite jobbilder, riktade 85 meter traversräls i veckan med mutterdragare, kil och slägga.



Någon truckförare har ont i skallen efter denna krock! Måste ha varit en rejäl smäll med tanke på hur deformerad balken blivit.

Helgpyssel


Mer klinker på gång



Nu börjar det äntligen att likna något. En vitmålning till så ska det vara klart.



En hel del spån i botten av pelletsförrådet. Detta efter bara en pall. Nåja så länge man slipper driftstopp spelar det mindre roll. Köpte 250kg till i helgen, den verkade iaf mindre spånig.



Lååååånga pelletspluttar=p



Min bil (Golf IV GTI TDI) går numera i "limp mode". Ännu en laddtrycksslang har gått sönder. 1200 pix kostar denna på VAG. Ska byta den till veckan, samt leta nån som byter kamrem utan att skicka en till fattigstugan samtidigt.

Over ´n out

Gångna sommarens projekt


Så här såg öppna spisen ut förut. En katastrof vad gäller eldningsekonomi. En Handöl insatskamin med täljsten inhandlades på GP för 8kkr efter lite prutande.



Kaminen på plats, här utan täljstenar. Den väger en bra bit över 100 pannor! Notera kaklet nere till vänster. Sån´t görs inte längre! (tur e väl det... )



Skorstenen dömdes ut av sotaren vid provtryckning. Det visade sig vara läckage mellan samtliga kanaler. Åtgärden heter insatsrör och kostar c:a 1000kr/metern. En flexibel slang av syrafast rostfritt stål dras genom skorstenen.
Till pelletspannan i källaren drogs 150mm:s rör, och till insatskaminen 120mm:s. Efter att slangen kommit på plats fylldes några säckar värmekulite för att isolera mot muren.



Till vänster syns spiroröret som drogs extra p.ga. ventilation till duschen i källaren. Det var igenmurat och övermålat av tidigare ägare, precis som all annan ventilation i huset! (???!!).



Avlopp saknades helt i det fristående garaget på 43m2. Så, katastrofsågen och Hilti 76:an lånades hem från jobbet för att komma igenom betongplattan. Jag drog ett 3" rör ut till en 1,5m djup handgrävd stenkista.



Ett satans jobb, men kunde dom förr i tiden kan jag nu me! Kistan är nu fylld med blandad sten, samt en duk runt om för att förhindra igenslammning av jord.



Pelletsbrännaren (KMP PX-21) har nu snurrat på en månad sedan inköp och installation. Det verkar gå åt 2st 16kg:s säckar per dygn nu. Huset är 120m2 som värms till 19,5 grader, samt källare på 120m2 som håller c:a 16-17 grader. Rökgastemperaturen ligger stabilt på 160-165 grader. Brännaren startar vid 64,8 grader och stänger av vid 75,0 grader.

I samband med pelletsköpet bytte jag samtliga (14st) termostater på elementen. P.g.a att vi eldar ganska så ofta i kaminen på övervåningen så valde jag termostater istället för shuntstyrning av anläggningen.



Det var nog allt för nu.. stay tuned för mer ointressanta fakta, pelletsprojekt mm =)

RSS 2.0